Oprema za jedrenje na dasci

Daska za jedrenje je najosnovniji dio opreme jer bez nje nije moguće apsolutno ništa…Na samoj dasci potrebno je namjestiti perajicu ili perajice sa donje strane, te zglob sa gornje strane. Današnje daske zaista se proizvode od svakakvih materijala, ali definitivno su najzastupljeniji fiberglass, epoxy i carbon. Postoje mnogi brandovi dasaka na tržištu, a sigurno neki od najboljih su Fanatic i Jp. Ako poželite neku od ovih igračkica, možete se slobodno obratiti nama na tristrijelesurfklub@gmail.com za pomoć oko kupnje nove ili rabljene opreme. Za one malo iskusnije uvijek ima opcija da se kontaktiraju dečki iz Podruma za neku custom verziju.

Jedro je također osnovni dio opreme bez kojega se nije moguće upustiti u ovaj sport…Bitno je za naglasiti da jedro samo po sebi nije dovoljno za korištenje. Neophodno je korištenje jarbola koji se stavi u jedro kako bi ono stajalo uspravno, te booma, sredstva za koje se držimo i pomoću kojeg upravljamo jedrom. Jedra se najčešće proizvode od monofilma, a tvrđe verzije koje se‚ najčešće koriste za vožnju na valovima proizvode se od materijala zvanog x-ply. Najbitnije kod jedara je njihova kvadratura koja je bitna za jačinu vjetra. Kvadrature se kreću od oko 3.5 m2 do 12 m2. Na slabiji vjetar ide veća kvadratura i obrnuto. Dva najpoznatija i najbolja branda jedara su North Sails i Neil Pryde. Za nabavu jedara marke North Sails možete se obratiti na‚  tristrijelesurfklub@gmail.com!

Boom je element opreme koji se koristi za nategnuti jedro te se za njega držimo i upravljamo jedrom. Boomovi se također proizvode u raznim dimenzijama i sa raznim materijalima. Najzastupljeniji su aluminij koji je dosta jeftiniji, te carbon koji je najskuplji. U novije vrijeme popularan je hybrid boom (North Sails Gold, na slici) koji je slitina aluminija i carbona, te je samim time upao između ova dva i po cijeni i po kvaliteti. Kod boomova je najbitnije pripaziti na dimenzije koje se kreću od otprilike 140 – 190 centimetara za najmanja jedra (3.7 m2), do oko 240 – 290 centimetara za najveća jedra (12 m2). Naravno, kod nabave booma treba obratiti pozornost na težinu koja raste sa dimenzijama. Također je bitno za naglasiti da su karbonski boomovi neusporedivo lakši i dugovječniji od ostalih verzija, ali su zato i najskuplji. Za nabavu boomova marke North Sails također se možete obratiti na tristrijelesurfklub@gmail.com!

Jarbol je srce svega, pogon koji je najbitniji i koji od lošeg jedra stvori dobro jedro…I najbolje jedro sa lošim jarbolom je loše jedro. Ako u išta treba uložiti, onda je to jarbol, tu se ne štedi! Jarboli se proizvode u raznim dimenzijama za razne kvadrature jedara, od otprilike 370 centimetara za mala jedra od 3.7 m2, pa sve do čak 550 centimetara za ogromne kvadrature. Bitno je za razlikovati i postotak carbona kod jarbola koji se kreću od nula ili nešto malo za školska jedra, pa do 100 % za one najzahtjevnije. Bitno je i koje jedro vozite jer u pravilu svaki brand ima svoje jarbole po kojima šivaju jedra pa im ti jarboli i najbolje pašu. Iako ovo nije obavezno, svakako je preporučljivo za najveće perfekcioniste. Jako je bitan i diametar jarbola koji se proizvode u RDM verzijama (tanki jarboli) i SDM verzijama (deblji jarboli). RDM se proizvode samo do dimenzija od 430 cm, tj. za manja jedra, a SDM za sve dimenzije. Jarbole North Sails‚ također možete kupiti preko nas na,  tristrijelesurfklub@gmail.com!

Produžetak je dio opreme koji se koristi kao nastavak jarbola kako bi se podesila idealna duljina jarbola (Luff), te se taj dio opreme onda pričvrščuje za zglob koji je na dasci…Ovaj dio opreme izuzetno je bitan jer se na njega veže uže kojim natežemo jedro na idealne postavke. Produžetci se proizvode u raznim dimenzijama, u North Sailsu ih rade u dimenzijama od 28 i 42 centimetra, a u novije vrijeme imaju razne dodatke poput ove ručke s kojom je neusporedivo lakše nategnuti jedro. Također postoje i aluminijski i karbonski produžetci, te SDM i RDM‚ produžetci ovisno o tome za kakav se jarbol koriste. Kao i ostale proizvode iz asortimana North Sails, tako i ove proizvode možete kupiti ako nam se obratite na‚  tristrijelesurfklub@gmail.com!

Zglob je dio opreme koji se pričvrščuje na dasku i koji se onda‚ pričvrščuje na produžetak kad je jedro nategnuto i spremno za ulazak u more…Iako ovaj mali dio opreme naizgled izgleda nebitno, njegova funkcija je neupitna jer bez njega nećete nigdje. Iako znaju pucati i ostaviti vas u nezavidnoj situaciji da plutate negdje u nekom kanalu, ovo malo‚ čudo zna isto tako trajati godinama. Također ne treba‚ štedjeti na zglobovima jer vam dobar zglob može trajati godinama.

Trapez je opcijalno sredstvo za jedrenje na dasci koje koriste napredni surferi…Ono se koristi kako bi se surfer zakačio za lajne koje stoje na boomu, te tako prenio naprezanje sa svojih ruku na svoje tijelo. Koristi se na naprednim tečajevima i ako se hoćete voziti brzo i napredovati, ovo je neophodan dio opreme. Najbolje trapeze na tržištu proizvodi Ion, brand koji također možete kupiti preko nas na‚  tristrijelesurfklub@gmail.com. U novije vrijeme primjetna je jako velika domišljatost kod dizajna ovih proizvoda‚ što ih samo po sebi‚ čini atraktivnima.

Odijelo je neophodan dio opreme za hladnije dane…Proizvode se od laganijih, ljetnih kratkih odijela (1-2 mm debljine), pa sve do brutalnih, dugih, debelih i teških zimskih varijanti (do 6.5 mm debljine). Uz sve to naravno postoje papučice, kape i rukavice, ali oni su stvarno samo potrebni za one najupornije. Ion je najbolji proizvođač odijela na tržištu i nudi ogromnu paletu proizvoda raznovrsnih dizajna i veličina konfekcije, odijela, likri i raznovrsnih odjevnih predmeta.

NAPOMENA: Trapez d.o.o. iz Splita vrši distribuciju brandova North Sails Windsurfing, ION Essentials i North Kiteboarding.

1 thought on “Oprema za jedrenje na dasci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.