Vjerujem da ste svi upoznati sa namjerom Vlade RH da se istražuju i eksploatiraju ugljikovodici u Jadranu.
Stav Sunca, a i svih organizacija uključenih u kampanju SOS za Jadran, jest da je to neprihvatljivo, a evo glavnih razloga za takav stav:
U slučaju bilo kakve nesreće, istraživanje i potencijalna eksploatacija nafte ugrozili bi eko-sustav Jadrana, a time i sve ljude koji ovise o turizmu i ribarstvu. Ovaj štetan projekt produljit će ovisnost Hrvatske o fosilnim gorivima te doprinijeti produbljenju klimatske krize koja već ima katastrofalne posljedice za ljude (npr. ekstremne vremenske prilike koje uzrokuju poplave i suše).
  1. Vlada RH i dalje ulaže u projekte bazirane na zastarjelim tehnologijama u vrijeme kada postoje jasne alternative fosilnim gorivima. Premanovom izvještaju Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije, obnovljivi izvori energije (OIE) bili su cjenovno kompetitivni s fosilnim gorivima u 2014. godini. Štoviše, to međuvladino tijelo naglašava kako su stajališta da su tehnologije OIE skupe ili nekompetitivne zastarjela.
  2. Bušenje nafte na Jadranu ugrožava turizam, jednu od najunosnijih grana hrvatskog gospodarstva koja, ne samo da zapošljava velik broj ljudi, već i redovito čini oko 15% ili više godišnjeg BDP-a Hrvatske. To ga čini jednom od rijetkih stabilnih grana hrvatskog gospodarstva. Bušenje ugrožava i ribarstvo koje zapošljava veliki broj ljudi tijekom cijele godine, posebno u područjima koja nemaju većih mogućnosti zapošljavanja, poput otoka i malih primorskih gradova (2003. izvezeno je oko 114 milijuna dolara u vrijednosti vrhunske morske ribe).
  3. Čak i među tvrtkama koje su predstavljene kao “najbolje”, “najprofesionalnije” i “najsigurnije “, poput BP-a ili Shell-a, katastrofalne se pogreške i dalje događaju, a izravna odgovornost koju su takve tvrtke snosile za učinjenu štetu je, nažalost, minimalna. Šteta takvih pogrešaka neprocjenjiva je za okoliš, životinje, ali i građane i građanke koji tamo žive te koji neposredno i posredno ovise o Jadranu. Podsjećamo da se morska struja u Jadranu kreće od juga do sjevera na istočnoj (hrvatskoj) obali i od sjevera prema jugu na zapadnoj (talijanskoj) obali, što znači da bi se izljev nafte bilo gdje vrlo brzo proširio po cijeloj obali Hrvatske te na susjednu Italiju. Jadransko je more, kao i cijelo Sredozemlje, izuzetno osjetljivo zbog spore izmjene morske vode za koju je potrebno čak 80 godina.
  4. Cijeli je proces provedbe javnog nadmetanja, „donošenja“ Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu te izrade Strateške procjene utjecaja na okoliš bio netransparentan i užurban. Dozvolu za seizmičko snimanje Jadrana, koje je provodila britanska tvrtka Spectrum Geo Ltd. od rujna 2013. do siječnja 2014., izdalo je Ministarstvo gospodarstva tajnim ugovorom i to bez javnog nadmetanja. Odluka o dodjeli koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu donesena je 2. siječnja 2015. na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH, bez ikakve prethodne javne rasprave ili tematske sjednice u Saboru. Sama činjenica da cijeli proces vodi jedno ministarstvo te užurbano uspostavljena Agencija za ugljikovodike otvara prostor korupciji i potpisivanju štetnih ugovora.

OVIM PUTEM VAS POZIVAM DA PODRŽITE KAMPANJU I NAŠA NASTOJANJA INFORMIRAJUĆI ČLANSTVO VAŠIH ORGANIZACIJA, VAŠE PRIJATELJE, OBITELJ I SURADNIKE O ŠTETNOSTI OVOG PROJEKTA TE DIJELEĆI SADRŽAJ SA STRANICE SOS ZA JADRAN NA FACEBOOKU.