Festival vjetra i likovni natječaj „Vjetar i val“ 2014.

Festival vjetra 2014


tekst: Nelly i Veki

Dočekali smo i petu godinu našeg već dobro poznatog Festivala vjetra u sklopu kojeg se održavao likovni natječaj „Vjetar i val“, regata u disciplini jedrenja na suhom u Blokart vozilima, nakon čega je nastupilo 7 mladih bendova.

„Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može…“ slobodno može biti inspiracijska rečenica za ovo događanje, jer sve je počelo još u zimi kada smo od Grada zatražili podršku. Po prvi puta prepoznati smo kao Klub koji sudjeluje u razvoju mladih ličnosti. Dugo očekivani Dan vjetra (Global wind day) konačno je došao. Prognoza se pratila cijeli tjedan i nije „vuklo na dobro“. Prognozirali su kišu te smo morali malo promijeniti planove. Umjesto na livadi, ispred Kluba, događanje smo premjestili nekoliko metara dalje, pod krov Doma tehničkih djelatnosti na vodi.

U nekoliko navrata bilo nam je žao što smo to učinili jer je nebo bilo bez oblačka, no na pitanje, zašto ne odemo na livadu, prst je uvijek pokazivao na ono tamno nebo iznad Sljemena. Pred kraj večeri očekivano-neočekivana kiša nas ipak nije iznenadila, jer smo se svi još više stisnuli kako bismo skakali uz mlade zagrebačke bendove.

 

Bez obzira na višemjesečno planiranje i organizaciju već petu godinu za redom, zadnji dan priprema završio je do kasno u noć s petka na subotu. Dado, Kuten, Mudri, Katarina, Siniša, Fosh, Slobodan, Fićo,  Dominik pripremali su izložbu 50-ak pristiglih radova iz 5 zagrebačkih osnovnih škola i radili završne pripreme za sutrašnji dan.

Izložba Vjetar i val - Festival vjetra 2014Subota je značila rano buđenje, jer je trebalo pokupiti opremu iz Svemira, dovršiti stage, kupiti hranu za roštilj. Oko 11 sati pridružili su se Nelly i Veki koji su ostalima pomogli složiti pozornicu, izložiti radove, pomesti i staviti sve na svoje mjesto kako bi se izložba otvorila u 12 sati. Bilo je zaista teško odlučiti se za pobjednike jer je svaki rad zračio svojom energijom i na drugačiji način pokazivao svoju kreativnost. Iznenadili smo se kako je to danas nešto drugačije u odnusu na vrijeme dok smo mi išli u osnovnu školu, bilo je timskih radova, radova iz tehničkog odgoja, radova od vrećica, špage, origamija, novina… Je li tako bilo prije 20-ak godina ili su se zaista izdvojili kreativci vođeni maštovitim profesorima?

Rezultate natječaja možete pogledati na linku – Rezultati Vjetar i val 2014.

Galerija radova nalazi se na linku – Galerija Vjetar i val 2014.

 

Festival vjetra 2014. Blokart Oko 15 sati Muth je prikupio 15 natjecatelja i natjecateljica u već spomenutoj disciplini jedrenja. Vjetra nije nedostajalo, svatko je imao prilike dati sve od sebe i osvojiti prigodne nagrade. Puno hvala vječnim entuzijastima “Surf Kart – Ultimate dry sailing vehicles” na vrijednim nagradama).

REZULTATI:

Djevojke:
1.Nelly Mance
2.Lana Vukičecić
3.Tara Bosnić

Dečki:
1.Vedran Bosnić
2.Filip Kovačević Popov
3.Davor Šarić

Zahvaljujemo ostalim natjecateljima na izvrsnim vožnjama: Goran Žuri, Petar Glušica, Filip Regvat Vic, Kruno Zubčić, Damir Muth, Milan Muth, Slaven Juriša, Marko Kuten i Marko Mudrovčić.

Zmajevi na festivalu vjetra 2014

 

Svojim dolaskom iznenadili su nas i počastili naši legendarni zmajari Darac i Žare, koji su na sveopće veselje uspjeli uvhatiti dovoljno vjetra i podići svoje fascinantne zmajeve visoko pod oblake.

Festival vjetra 2014. Koncert

 

 

Oko 17:30 sati krenuo je i muzički dio dana. Koncert su otvorili „Čudnoređe“, a potom nastavili „Faforo“, „Straight outta fridge“, „Eddie would go“, „Biciklić“, „Ivana Picek“, a zaključili „Veki i Dorian“ koji su uspjeli svojim coverima podignuti ekipu na noge. S osmjehom na licima i veseljem pod nogama smo dočekali ponoć i proslavili dolazak „Dana vjetra“ koji se obilježava 15. lipnja.

Hvala svima koji su došli unatoč lošoj prognozi i pretvorili jednu običnu kišnu večer u nešto vrijedno sjećanja. Vidimo se opet sljedeće godine!

Hvala Gradskom uredu za obrazovanje kulturu i sport na danom povjerenju i potpori, hvala upravi Jaruna na odobrenju za organizaciju Festivala na prostoru RSC Jarun, hvala tajniku Saveza tehničkih djelatnosti na vodi, gospodinu Nevenku Ležaiću na podršci, hvala EWEA-i (European Wind Energy Association) na vjetrenjačama. Hvala Svemiru na opremi i Lani Koller na PR-u.

Više fotografija u FB galeriji na linku – Festival Vjetra 2014 – galerijaFestival vjetra 2014

Festival vjetra 2014