Tri strijele – Festival vjetra – Global Wind Day 2013

Održan je 4. Festival vjetra. U sklopu festivala i obilježavanja Svjetskog dana vjetra, organiziran je dječji likovni natječaj i izložba radova „Vjetar i val“, foto natječaj „Volim vjetar“, windsurfing regata Tri strijele Longboard kup, škole surfanja u Zagrebu i Splitu, koncert 8 vrhunskih bendova …

~ o ~

 

Dogodio se na livadi ispred kluba mali woodstock. Počelo je sve već rano ujutro. Stage je na livadi stajao prije 7, Fićo, Marina, Kutenova mama i Shuz Choose cure bili su pred klubom u 8, po dogovoru, dok smo Kuten, Rakas i ja kasnili oko sat i 15, po običaju. Otvorenje izložbe dječjih radova “Vjetar i val” najavljeno je za 10.00 pa smo se svi skupa bacili na postavljanje.

.

Marina, Shuz Choose cure, Rakas i Kutenova Mama
Rakas postavlja izložbu.

Oko 10.15 izložba je bila postavljena, 150 dječjih radova iz Splita, Kaštela, Zadra, Posedarja, Starigrada i Zagreba zašarenilo je livadu. Od tih radova naš stručni žiri izabrao je njih 40ak koji su svojom kreativnošću osvojili školu surfanja i još 4 koji su osvojili Shuz Choose tenisice. Ovo je inace 4. godina likovnog natječaja “Vjetar i val” i prvi put da je natječaj izašao van Zagreba, pa smo i škole surfanja za nagarađene klince ove godine održali do sada u ZG i ST (tnx Sira, Lija, Čićo za pomoć oko mladih splićana i kaštelana). U Splitu je bilo odlično i nadam se da ćemo uspjeti nekako organizirati da zainteresirani klinci nastave surfati. (Slobodna Dalmacija – članak 1, članak 2). Hvala svima koji su mi nudili smještaj i pazili da ne umrem od gladi, hvala Toma i Karmen na predobrom maslinovom ulju. Hvala profesorima i klincima na sudjelovanju, entuzijazmu i maštovitim radovima. Hvala Dadi, Ani i Sonji na pomoći oko žiriranja i Turšiću za fotkanje radova.

.

Izložba “Vjetar i val 2013”

.

Tri strijele – surf škola na Kašunima, Split

Mediji su se javljali cijelo jutro, a Kuten je imao stvarno puno posla s davanjem intervjua za HRT, Mreža TV, Radio Sljeme, Narodni radio… I bio je stvarno hrabar, pametan i elokventan.

.

Kuten i Radio Sljeme
Mreža TV i radovi OŠ Marjan, Split

.

.

.

.

.

.

.

.

Izbacili smo na livadu jedra i daske, Vjetroelektrane.com postavile su izložbu fotografija na temu “Volim vjetar” i organizirali djecu iz YC Zagreb da oslikaju jedno jedro, Surfkart braća Muth složili su svoja vjetrovozila (blokart), Vedran Kiteschool Croatia Kenya napumpao je kiteove, a našao se tu i jedan zmaj iz zmajarskog kluba Grunf. Livada je uskoro bila puna igračaka za igru s vjetrom.

.

Surfkart, Kitesurf, Zmaj i hipiji

.

U 15.00 održana je regata Tri strijele Longboard kupa – Global wind day 2013. U totalnoj bonaci regatu je odpumpalo čak 13 natjecatelja i svi će za entuzijazam dobiti pohvalnicu od kluba. Rezultati su na linku, pohvale Fići za organizaciju i Slobodanu za prigodan govor prilikom podjele medalja. Hvala tati Šariću za izradu medalja.

🙂

Tri strijele Longboard Kup 2013 – Global wind day 2013
Fico i Slobodan prije dodjele medalja
Dado, limac i medalje

 

Bendovi su se već davno počeli skupljati, tonske su trebale početi oko 13 h… A mi još nemamo struje! Neke stvari su se nepotrebno komplicirale, a Kuten i ja smo bili na rubu očaja i skoro smo sjeli i počeli plakati. I tu su mekano uletili Foš i Šepi, hladne glave i poduzetničkog duha, zaletili se do Peveca, nabavili kabele i sve što je falilo, postavili se hrabro pred utičnicom i riješili stvar.


Kuten i Foš – drama sa strujom

 

I onda je krenulo … 🙂

Koncert je počeo nešto iza 16 sati, skoro po planu iako bez tonskih. Audikorov tonac stavarno je dobro i ekspresno složio zvuk. Livada se lagano počela puniti mladim čupavim ljudima i biciklima. Sunce je još bilo jako i visoko i stvaralo je našim glazbenicima i publici neki neobičan osjećaj uglavi, možda čak i malo ugodno psihodeličan. Svirku su otvorili odlični Nellcoteovci, a za njima uslijedili vrhunski – Svemir, Eddie would go, Ivana Picek, Irena Žilić, Šta ima, Drvored… Neću sad pisati previše, samo ću reći da je ovo sigurno bio najveći događaj koji je naša livada do sada doživjela i jako se nadam da će se ponavljati. Nakon više od 5 sati svirke koncert su zatvorili Varaždinci Vlasta Popić, koji su veselim punk zvukom digli publiku na noge. Meni je predobro bilo gledati u prvim redovima skakutanje svih generacija – bilo je tu i stvarno malih punkera koji još, mislim, nisu ni krenuli u školu, pa do starijih hipija rockera (sigurno neću pretjerati ako kažem da je raspon godina bio od 6 do 70). Pohvale Audioklubu za organizaciju, bendovima za angažman oko medija, Karziću za koordinaciju bendova i Karlu, našem najmlađem i največem volonteru, koji je s puno veselja dijelio posjetiteljima „Global wind day“ papirnate vjetrenjače…

Festival vjetra 2013Iz uprave Jaruna i Doma Tehnike dobili smo komentare da smo svi skupa izgledali kao jedna velika obitelj. Tako je nekako i bilo. Hvala svima koji su došli, hvala svima koji su pomogli oko organizacije koncerta, regate, dječjeg likovnog natječaja, izložbe, besplatnih škola surfanja za nagrađene klince u Zagrebu i Splitu … Sve ovo izvedeno je kompletno volonterski i na teret skromnih klupskih sredstava. Hvala svima koji su skupljali smeće i za sobom i za drugima, po završetku koncerta nisam mogao vjerovati, na livadi nije bilo valjda nijedne plastične čaše. Hvala bendovima koji su svirali s puno entuzijazma a bez naknade, kao i nama samima, Surf Klubu Tri Strijele i Audioklubu, za organizaciju cijele priče, isto tako s puno entuzijazma i bez naknade.

Morat ćemo još koji put, svi skupa napraviti nešto ovakvo, nešto zbog čega ćemo vjerojatno opet biti u minusu, ali ćemo bar imati priču, kao što imamo ovu.

Pozdrav svim prljavim hipijima .. i samo mekano! 😉

Fotke mozete pogledati u FB galeriji

Dado

Vlasta Popic
Vlasta Popić

 

Karlo u akciji – dijeljenje Global Wind Day vjetrenjača
Slobodan i Rakas
Kiteschool Croatia Kenya i Surf Klub Tri strijele