Kupovina windsurfing opreme

savjeti-pri-kupnji-windsurfing-opreme slika

Bez dobre opreme, teško ćete letjeti ovako...

Savjeti pri kupnji windsurfing opreme

Za početak ću malo pisati o kupnji opreme koja vam je potrebna za windsurf. Dosta ljudi griješi pri kupnji opreme, troše previše novaca na nešto što možda neće iskoristiti do krajnjeg potencijala. Svi znamo da su cijene besmisleno astronomske. Ako odete u shop kupit dasku i bar dva riga, koliko vam treba, doći ćete do cifre od čak 2000 eura. To je stvarno besmisleno! Naravno da se većina snađe i nađe dosta stvari jeftinije, ali opet se vrte veliki novci tako da je bolje za svakoga da točno zna što kupuje.

savjeti-pri-kupnji-windsurfing-opreme slika
Bez dobre opreme, teško ćete letjeti ovako...

Trebate otprilike znati gdje ćete se najviše voziti tijekom godine. U Hrvatskoj najjači vjetrovi pušu u jesenskim, zimskim i proljetnim mjesecima. To su naravno bure i juga. Za one koje takvo surfanje ne interesira, već su samo ljetni đir, trebaju kupiti veću opremu. Idealna bi bila neka daska od 130 litara i jedra oko 6.0m2 i 7.0m2 . Ne morate se držati strogo ove kvadrature, ali to je tu negdje. Neka mjesta ljeti znaju malo jače zapuhati ( Bol, Viganj ), ali rjeđe zapuše jako nego što puše slabije. Također se u tim malo razvikanijim surf lokacijama uvijek može rentati oprema. Cijene baš i nisu niske, ali ako vam se surfanje svodi na 10-tak dana godišnjeg, onda vam se isplati.

Ako namjeravate surfati tijekom cijele godine onda morate dosta proširiti svoj komplet opreme. Bure znaju stvarno biti brutalne i to svatko u državi zna. Prvo što morate nabaviti prije ičeg drugog je odijelo. Treba vam neko 5/3 s kojim možete pokriti više manje sve uvjete. Jedino ako zabrijete na bure u prvom mjesecu, onda je stvarno drama što god imali. Morate imati jedro od 4 kvadrata pa na više i dasku za jedrenje od 75-85 litara. Uz to naravno i veća kombinacija do nekih 5 i pol kvadrata i 100 litara daska. Morali bi imati oko 3 jedra i 2 daske. Uz sve to morate imati i nosače za auto i dosta novaca za gorivo, cestarine i ostale troškove. Jako dobro rješenje je polovna oprema za windsurfing koja se uvijek može negdje naći. Recimo da bi polovni rig koštao oko 250-400 eura, a daska oko 300-500 eura. Jako dobra kupnja je također na cloše-outima. To je kad firme izbace opremu za novu sezonu tako da ono što se nije prodalo od prošle godine daju po dosta povoljnijim cijenama. Ponuda se može pronaći na dosta windsurf stranica na internetu, a možete provjeriti ako ima koji close-out i na stranicama surf kluba Tri strijele.

Uglavnom, oprema za jedrenje na dasci je dosta skupa, ali ako se malo snađete, možete proći dosta jeftinije. To bi za sad bilo to. Uskoro ćemo napisati neke nove savjete sa drugom tematikom!

Denis Podrug “Trstika”